Sideindhold
Formål
Formålet med projektet er, at bibeholde og udvikle en stabil fjerkræproduktion i Danmark, ved at producenterne sikres adgang til et specialiseret rådgivnings- og formidlingssystem, som hele tiden er på forkant med nye /ændrede produktionsvilkår og nye metoder til fjerkræproduktion.
Effekten af projektet er, at producenterne får nye faglige inputs, inspiration og sparring til deres fjerkræproduktion på møder og i tidsskrifter mv. fra Videncentrets fjerkræspecialister. Der publiceres 20 artikler i Dansk Erhvervsfjerkræ.
Projektet indeholder fjerkræspecifik vidensformidling og rådgivning om miljøregler og energipro-duktion samt energibesparelser på temadag, seminarer og kongresser. Endvidere vil der blive afholdt fagcaféer hos (nogle af de bedste) producenter med fokus på produktion og Effektivitetskontrol. Projektet indebærer ligeledes afholdelse af producentkursus og temadag. Derudover vil erfagruppen for økonomikonsulenter blive vedligeholdt, og der vil blive udformet sammenligninger af regnskabstal for producenter med og uden nyt udstyr/inventar så som varmevekslere og etageanlæg. Der vil endvidere blive afholdt 1 studietur til Sverige.
Aktiviteter
A. Orientering om miljøregler
Foredrag om den miljølovgivning som regulerer fjerkræproducenterne og de forholdsregler, producenterne bør iværksætte for at overholde eksisterende og nye lovkrav. Foredragene afholdes på kongresser, temadage og særlige erfamøder rundt om i landet. Denne viden formidles endvidere til producenterne via artikler i Dansk Erhvervsfjerkræ og nyhedsbreve mv.
B. Energi
Der indsamles praktiske eksempler på muligheder for at opnå energibesparelser på bedriftsniveau f.eks. via nye mere effektive ventilationssystemer og LED lys, samt eksempler på mulighederne for at producere energi på landbrugsbedriften. Den indsamlede viden formidles til producenter via Fjerkrækongressen og artikler i Dansk Erhvervsfjerkræ.
C. Fagcafeer og E-kontrol
Der afholdes 3 fagcaféer rundt i landet, hvor der tages udgangspunkt i produktionen hos den producent, der besøges eller præsenterer sin produktion. Med udgangspunkt i produktionen diskuteres fagligt relevante emner. Der er tale om et nyt koncept i forhold til fjerkræproducenter, som i testfasen er blevet godt modtaget af en gruppe producenter med etageanlæg til konsumægsproduktion. Slagtekyllingeproducenterne inviteres til et kig ind bag dørene hos nogle af de fjerkræproducenter, der økonomisk set ligger blandt de bedste i Danmark. Kom og hør hvordan de er nået til tops og se deres produktionsanlæg. Producenterne vil via deres produktionsdata i KIK /e-kontrol få mulighed for sparring til egne tal i åbent forum med de øvrige deltagere.
Der er i Danmark unikke systemer til effektivitetskontrol for både konsumæglæggere og slagtekyllinger. Der er dog en del producenter, som ikke udnytter systemerne fuldt ud og derfor har mulighed for yderligere at effektivisere deres produktion. Via artikler og på temadage informeres om effektivitetskontrollen / KIK for slagtekyllinger og konsumægsproducenter med henblik på at styrke producenternes kendskab til systemerne, så alle får mulighed for at få fuldt udbytte af de muligheder, der er for at hente informationer ud fra systemet og udnytte det til produktionsforbedringer på egen bedrift.
Der forventes mindst 20 artikler publiceret i Dansk Erhvervsfjerkræ (Det gule blad). Artiklerne skal omhandle aktuelle nyheder eller opdateringer om, hvad der sker indenfor fjerkræbranchen. Artikler offentliggøres desuden på: http://projektfinansiering.vfl.dk/Fjerkraeafgiftsfonden/Sider/default.ashxhttp://projektfinansiering.vfl.dk/Fjerkraeafgiftsfonden/Sider/default.ashx Endvidere udarbejdes årligt fire nyhedsbreve og en planlægningskalender, der sendes ud til erhvervsmæssige fjerkræproducenter i Danmark.
I november 2013 afholdes kursus for slagtekyllingeproducenter med aktuelt nyt om slagtekyllinger. I tilknytning til kurset afholdes en temadag for nye og mere erfarne producenter. Her gennemgås de faglige emner, der er lovkrav om at nye producenter kender, inden de starter op med fjerkræproduktion.
D. Økonomiske analyser og erfamøder med økonomikonsulenter
Der afholdes 2 ERFA-møder for/med økonomikonsulenter fra lokale rådgivningscentre. Formålet er, at økonomikonsulenterne bliver opdateret på den nyeste udvikling i fjerkræproduktionen, og der opstår en faglig dialog og synergi mellem økonomi- og produktionsrådgivere. Endvidere er det målet at gennemgå regnskabsanalyser og komme med ideer og forslag til, hvordan regnskabssystemet i endnu højere grad kan tilpasses, så det er brugbart for fjerkræproducenter. Derudover vil der i samarbejde med Videncentrets afdeling for Økonomi og Virksomhedsledelse blive udført flere regnskabsanalyser, hvor der sammenlignes regnskaber og økonomiske resultater for:
- Slagtekyllingeproducenter, der anvender traditionel opvarmning i staldene, med kyllingeproducenter, der installerer de nye varme-genindvindingssystemer, som der er stor interesse for i 2012. Data indhentes fra 10 slagtekyllingeproducenter, som planlægger at etablere varme-genvindingsanlæg i 2012.
- Konsumægsproducenter, der har høner i traditionelt skrabeanlæg (dvs. på gulv), med konsumægproducenter, der har etableret etageanlæg til skrabeægsproduktion. Data indhentes fra 10 producenter, der etablerede etageanlæg i 2010 - 2012.
Resultaterne af disse analyser formidles via artikler og foredrag til fjerkræproducenterne og til interesserede økonomikonsulenter og ansatte i den finansielle verden (banker og kreditforeninger). Det er ofte en stor udfordring for mange producenter at opnå finansiering til nybyggeri og udvidelser af fjerkræbedriften, fordi finansverdenen kender meget lidt til fjerkræproduktion.
E. Vidensindsamling
For at indsamle den nyeste viden fra forskningsverdenen og fra praksis sendes afdelingens medarbejdere på studietur til udlandet. Der er budgetteret med, at to medarbejdere deltager i IX Symposium on Poultry Welfare, der afholdes i juni 2013 i Uppsala, Sverige.
F. Svensk-dansk erfaringsudveksling om konsumægproduktionkonsumægsproduktion
I maj 2013 afholdes et 2 dages seminar, hvor 4-5 erfarne svenske kolleger inden for konsumægsproduktion inviteres til Danmark, for at de sammen med danske konsumægskonsulenter skal besøge en udvalgt gruppe af besætninger med konsumæglæggere for at diskutere de managementprocedurer, som anvendes der. Derudover udveksles erfaringer om de nyeste fjerkræprojekter og -aktiviteter i Sverige og i Danmark.
Solcelleanlæg på fjerkræstalde
I den seneste tid har flere fjerkræproducenter spurgt til etablering af solcelleanlæg på taget af fjerkræstalde, men dette er desværre ikke uden problemer.
Flere slagtekyllingeproducenter vil bygge
Der er stigende interesse for nybyggeri af fjerkræstalde til især produktion af slagtekyllinger
Rådgivning vedrørende projektering af biogasanlæg til fjerkrægødning
Videncentret står klar med faglig ekspertise fra start til slut.
Nyt fra konsumægskonsulenten - april 2013
Læs om økonomi, fugtig strøelse og beskidte æg samt om foderfremstilling.
Grøn Vækst miljøteknologier
Nyt om udbetaling af støttebeløb samt ansøgningsrunde for 2013.
Nyt fra miljøkonsulenten vedr. Fjerkræproduktion - april 2013
Randzoneloven gælder også for hønsegårde. Nye tal for lugtemission for slagtekyllinger. Revurdering af miljøgodkendelse.
Kort opsummering af miljøregler for økologisk slagtekyllingeproduktion
Angivet i punktform.
FjerkræNYT nr. 16 - 2013
Driftsregnskaber; solceller på fjerkræstalde; Grøn Vækst; Økologiske slagtekyllinger; boksforsøg; strøelse; beskidte æg; foder; økonomi; revurderinger; randzoner
Fødevarestyrelsen strammer op på kontrollen
Erfaringer fra praksis tyder på, at Fødevarestyrelsen strammer op på kontrollen overfor slagtekyllingeproducenter for at sikre, at loven om hold af slagtefjerkræ bliver overholdt.
Kom godt i gang med økologisk slagtekyllingeproduktion
Den stigende forbrugerinteresse for økologiske slagtekyllinger betyder nu, at der er grundlag for at øge produktionen og dermed øge leverandørantallet af økologiske slagtekyllinger.
Stil skarpt på fjerkræøkonomi
Kunne du som økonomikonsulent tænke dig at skabe gode resultater for fjerkræsproducenterne, så deltag i en ERFA-gruppe om fjerkræøkonomi.
Business Check Slagtekyllinger 2012
Business Check Slagtekyllinger indeholder resultater fra driftsgrensanalyser af slagtekyllingeproduktionen. Ved at sammenligne priser, omkostninger og resultater har du et godt grundlag til at finde de vigtigste indsatsområder.
Økologiske ægproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
De foreløbige driftsresultater fra 17 økologiske ægproducenter viser en kraftig forbedring fra 2011 til 2012 på ca. 268.000 kr. Driftsresultatet udvikler sig dermed fra et underskud på ca. 43.000 kr. i 2011 til et overskud på knap ¼ mio. kr. i 2012.
Konventionelle ægproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
De foreløbige regnskabsresultater fra de 21 konventionelle ægproducenter, der pr. 9. august er i VFL’s Økonomidatabase, viser, at der fra 2011 til 2012 er en stor fremgang i driftsresultatet på 317.000 kr.
Slagtekyllingeproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
Opgørelse af regnskaber fra 31 slagtekyllingeproducenter viser, at driftsresultatet er steget med 134.000 kr. fra 2011 til 2012. Det svarer til en stigning på næsten 20 pct.
Skal økologiske høner spise havregryn?
Der er penge at spare ved at bruge afskallet havre til økologiske høns. besparelsen afhænger af, hvor meget afskallet havre man blander i foderet.
Installation af varmevekslere i slagtekyllingestalde: Effekter, erfaringer og udbetaling af tilskud
Videncentret for Landbrug, Fjerkræ har hjulpet adskillige slagtekyllingeproducenter med ansøgning om tilskud til miljøteknologier under Grøn Vækst. Læs om de første erfaringer fra praksis.
Lovpligtigt kursus om Beskyttelse af slagtekyllinger
Den 6. november 2013 afholdes igen lovpligtigt kursus om beskyttelse af slagtekyllinger. Kurset retter sig primært mod nye slagtekyllingeproducenter, kommende slagtekyllingeproducenter, medhjælpere med dagligt ansvar for pasning af kyllinger.
23. oktober 2013 - Temadag: Nyt om fjerkræ - økonomi og trends
Kom med op i helikopteren og se på forbrugertrends og strukturudvikling i landbruget og ned i detaljerne med fjerkræresultater fra Business Check og regnskab 2012. Hør om brugen af driftsgrenanalysen og økonomital om varmevekslere og etageanlæg.
Næringsstofforsyning, fjerpilning og produktivitet
Fejl ved næringsstofforsyningen er sandsynligvis den hyppigste årsag til problemer med hønsene, herunder at ægstørrelse og antal ikke er optimal, samt at fjerpilning opstår.
Marginalt højere proteinprocent i hvede høstet i 2013
For høståret 2013 viser de første analyseresultater en marginal stigende proteinprocent i hveden.
Grøn Vækst 2013- Ny runde med tilskud til miljøteknologi
For tiden er der stor aktivitet i forbindelse med forberedelserne – herunder udarbejdelse af de nødvendige beregninger til dokumentation af den ansøgte teknologis miljøeffekt - inden der startes på udarbejdelse af ansøgninger om tilskud.
FjerkræNyt nr. 17 - 2013
Læs om: Fjerkræklinikken lukker; Business Check Slagtekyllinger; Sparringsgrupper; Grøn Vækst miljøteknologi; Næringsstofforsyning, fjerpilning og produktivitet; Sygdomsudbrud hos fjerkræ; Erfagruppe slagt; huskeliste ifht myndigheder.
FjerkræNyt nr. 18 - 2013
Læs om: Hjælp til tabsopgørelser; grøn Vækst; Kursusinvitationer; Benproblemer; Økologiske høns og havregryn; Næbknopper hos hønniker og høns; proteinprocent i hvedehøsten 2013
Vil du være med i en erfagruppe om slagtekyllingeproduktion?
Vi vil gerne oprette endnu en erfagruppe for slagtekyllingeproduktion i det midtjyske med fokus på produktivitetsudvikling i slagtekyllingeproduktionen.
Huskeliste ifht. myndigheder
Erfaringer viser, at producenter mangler at opdatere deres data i CHR-registret, da disse anvendes til opkrævning af gebyrer for dyrevelfærdskontrol mv., er det en god idé at huske følgende:
Fjerkræklinikken lukker 1. juli
Videncentret for Landbrug nedlægger Fjerkræklinikken på Koldkærgaard med virkning fra 1. juli.
Få hjælp til at undgå fjerpilning i økologiske fjerkræbesætninger
NaturErhvervstyrelsen har lavet et hjælpeskema til økologiske fjerkræavlere, der kan hjælpe avlerne med at afdække mulige årsager til fjerpilning samt hjælpe ved udarbejdelse af handlingsplan.
Den nordeuropæiske ERFA-gruppe for økologiske ægproducenter
Læs kort referat af de seneste tre afholdte møder i hhv. Danmark, Sverige og Norge.
Fokus på indtjening og at lære af de bedste
Tallene i Business Check Slagtekyllinger stammer fra driftsgrensanalyserne i den interne årsrapport, der er indberettet til Videncentrets økonomidatabase indtil den 11. juni 2013.
Business Check Slagtekyllinger - Sparringsgruppe
De producenter, som deltager i Business Check Slagtekyllinger, tilbydes at mødes til erfaringsudveksling og sparring med en driftsøkonom med henblik på at sætte fokus på mulighederne i egen produktion.
Business Check Æg
Pga. ganske få indberettede regnskaber i 2012, har Videncentret for Landbrug valgt ikke at udgive Business Check Æg for regnskabsåret 2012.
Resultater fra Business Check Slagtekyllinger 2012
Resultatet fra det seneste Business Check viser, at der er en stor spredning i de økonomiske nøgletal.
Økologiske ægproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 08 - 2013.
Konventionelle ægproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 08 - 2013.
Slagtekyllingeproducenters foreløbige økonomiske resultater 2012
Artikel er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 08 - 2013.
Reminder: Temadag Fagligt nyt om fjerkræ - økonomi og trends den 23. oktober 2013 kl. 13-16.45
Stadig ledige pladser. Meld dig til senest tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 10, hvis en af pladserne skal gå til dig.
Fjerpilning og fjerpilningsnøgle
Forekomsten af fjerpilning i økologiske høneflokke er fortsat ikke på et acceptabelt niveau, selv om problemet er dalende. Som hjælp til producenterne har man nu udarbejdet en Fjerpilningsnøgle.
Status på "Grøn Vækst - miljøteknologi" 2013 ansøgninger samt Økologisk Investeringsstøtte september 2013 ansøgningsrunden
Tilbagemeldingerne på vores GV 2013 ansøgninger har indtil nu været positive og vi venter spændt på de sidste tilbagemeldinger fra NaturErhvervstyrelsen.
FjerkræNYT nr. 19 - 2013
Læs om: Erfagruppe for driftsledere og medhjælpere; åbent hus i fjerkræstalde; Byggeri; brandstrategiplan; byggerådgivning; Grøn Vækst miljøteknologi ansøgninger; Økologisk investeringsstøtte; blodmider; Fjerpilningsnøgle.
Temadag med fagligt nyt om fjerkræ - Økonomi og trends
Opsummering af indlæg fra temadag den 23. oktober 2013. Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 12 - 2013.
Kernemajs til æglæggere - studietur til Østrig med Assentoft Silo
Der er gode muligheder for at anvende gastæt opbevaret kernemajs til æglæggere. En studietur til Østrig gav god inspiration til, hvordan danske ægproducenter kan komme videre med den praktiske håndtering af kernemajs.